De grootste voordelen en uitdagingen van het hybride werken

Het verloop van de gemiddelde werkdag was in de westerse wereld lange tijd grotendeels in steen gebeiteld. Om 9.00 uur stipt inklokken in de fabriek of op kantoor, je eerste kop koffie achteroverslaan en plaatsnemen op je vaste werkplek die je rond 5 uur weer verliet, om je vervolgens een weg te banen door de hectische avondspits. Dit eeuwenoude model, dat feitelijk teruggaat tot de industriële revolutie, kan in de 21ste eeuw echter rekenen op steeds minder enthousiasme en maakt binnen steeds meer organisaties plaats voor het hybride werken.

Sinds maart 2020 zijn steeds meer mensen gaan thuiswerken. De moderne werkplek in de cloud is nauwelijks nog aan fysieke beperkingen gebonden: de werkplek kan zich op de zaak, onderweg in de trein, thuis of aan het strand bevinden. De werkplek van de nabije toekomst is dan ook het hybride kantoor. Het is een plaats waar je goed, prettig en productief kunt (samen)werken, bellen én vergaderen met een team – waarvan een deel fysiek op kantoor aanwezig is en de rest vanuit huis werkt. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voordelen en uitdagingen van het werken op afstand? En hoe ga je als leidinggevende om met de flexibele werkvormen die inmiddels de toekomst hebben?

De 4 voordelen van (samen)werken op afstand

Het (samen)werken op afstand heeft zeker zijn voordelen, zowel voor individuele medewerkers als organisaties. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Medewerkers voelen zich prettiger
In opdracht van Microsoft deden Boston Consultancy en KPC Research onderzoek naar de ervaringen van werknemers en leidinggevenden met het werken op afstand. De belangrijkste conclusies? Het gros van de medewerkers heeft behoefte aan een flexibele en innovatieve manier van werken. Uit het rapport komt bijvoorbeeld naar voren dat veel mensen het fijn vinden om bevrijd te zijn van kantooretiquette en graag werken vanuit een gepersonaliseerde werkplek. Bovendien voelen ze zich minder gejaagd en afgeleid, zijn ze verlost van reistijd en hebben ze meer tijd voor familie, huishoudelijke taken en hobby’s.

Hoge productiviteit
Een steeds groter deel van de managers denkt ook dat werken op afstand de toekomst heeft. Het aantal bedrijven dat hier een duidelijk omkaderd beleid voor vaststelden groeide in ruwweg een jaar tijd van 15% naar 76%. Managers geven bovendien aan dat teams die samenwerken op afstand niet aan productiviteit inboeten. Sterker nog, 82% van de ondervraagde leidinggevenden gaf zelfs aan dat het productiviteitsniveau stabiel bleef of zelfs steeg naarmate meer mensen op afstand zijn gaan werken.

Interessanter voor toptalent
Voor de jonge generaties die nu en in de nabije toekomst de arbeidsmarkt betreden is alleen een goed salaris niet genoeg. Ze genieten ook van de vrijheid om zelf deels de regie te hebben over waar, wanneer en hoe ze werken. Hoe ze hun werk doen is belangrijker dan waar ze hun werk doen. Geef je medewerkers de vrijheid en faciliteiten om het hybride werken in de praktijk te brengen? Dan ben je als organisatie ook aantrekkelijker voor toptalent.

Besparen op kantoorkosten
Werken op afstand geeft organisaties de mogelijkheid om flink te besparen op kantoorkosten. Het aantal vierkante meters dat een organisatie kwijt is aan kantoorruimte slinkt aanzienlijk. Daarnaast ben je ook minder geld kwijt aan kantoorbenodigdheden en consumptiegoederen.

De uitdagingen van werken op afstand

Op afstand werken betekent niet dat dit geen uitdagingen met zich meebrengt. Er zitten wel degelijk haken en ogen aan deze werkvorm. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?

Afnemende innovatieEen afname van de innovatiekracht rond kernproducten en -diensten was een keerzijde van het werken op afstand die meermaals naar voren kwam in het onderzoek van Boston Consultancy en KPC Research. De oorzaken hiervoor? Mensen voelen zich toch wat verder verwijderd van de bedrijfscultuur en de collega’s waar ze normaal meerdere dagen per week fysiek mee samenwerken. Juist het gesprekje bij de waterkoeler, de gezamenlijke lunches en het zij aan zij werken aan uitdagende projecten zorgt vaak voor de doelgerichtheid, energie en innovatiekracht die nodig is om goede oplossingen voor uitdagende vraagstukken te vinden. Al deze kleine dingen, die grotendeels verdwijnen als op afstand werken de dominante norm is, hebben veel invloed op de gezondheid van een bedrijf en de teamcultuur.

Het vinden van de juiste IT-infrastructuurVeel bedrijven zagen zich tijdens de coronapandemie genoodzaakt om oplossingen voor het communiceren en samenwerken op afstand in sneltreinvaart uit te rollen en in gebruik te nemen. Zonder een goed rollen- en rechtenbeleid en een sterk veiligheidsbeleid voor apparaten op afstand (BYOD’s) worden platforms als Microsoft 365 en Teams al gauw een zooitje. Er ontstaat dan een oerwoud van applicaties, teams en documenten waar de gebruiker nauwelijks nog zijn weg in vindt.

Wil je als leidinggevende de voordelen van het hybride werken optimaal benutten en de mogelijke nadelen uitbannen? Doe dan je voordeel met de volgende 4 tips, deze kan je downloaden via deze link.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder

+31 (0) 85-0200070
info@avensus.nl

Gerelateerd

Menu