Managed Security

Is cybersecurity al top of mind? Houden zo!

Geschreven door Jeroen Bogers

We hebben veel aandacht voor cybersecurity tegenwoordig. En dat is nodig ook. We zijn tenslotte meer en meer afhankelijk van onze ICT.

Daarom implementeren we firewalls, two factor authentication, encryptie. Voeren we PENtests uit op onze infrastructuur; neemt onze CISO een ethical hacker in dienst om hem te adviseren over de status van onze omgeving; laten we phishing aanvallen uitvoeren om de bewustwording van onze medewerkers te verhogen en monitoren we allerlei zaken vol continu met onze SOC. En dat is maar goed ook. 

Maar hoe goed we ook ons best doen; cybersecurity is een ratrace tussen ons en onbekende scriptkids, hackers, statelijke aggressoren en wie al niet. En hoe goed we ook ons best doen, absolute veiligheid en zekerheid over onze beveiliging is een idefix. Juist daarom is het van het grootste belang goed na te denken over wat we zouden kunnen doen als het onverhoopt toch eens een keer mis mocht blijken te gaan.

Hebben we een goede, adequate restorable backup? Hoe kunnen we die gebruiken? Hoe en wie moet een datalek aan de AP gaan melden? Wat voor gegevens kunnen we kwijtraken en hoe beïnvloedt dat onze business? Wat zeggen we tegen de pers die voor de deur staat en tegen onze eigen medewerkers? Er zijn voorbeelden genoeg van bedrijven die eigenlijk niet weten wat te doen als er iets misgaat; denk alleen maar aan Maersk dat vorig jaar hun gehele netwerk opnieuw heeft moeten opbouwen nadat ze een NotPetya uitbraak voor de kiezen kregen. Wat deed de OPCW toen er een auto met russische hackers op de stoep stond?

Kortom security kent vele facetten en die worden wellicht nog niet allemaal even goed belicht. Natuurlijk is het nemen van preventieve maatregelen nodig en natuurlijk moeten we onszelf scherp houden om die beveiligingsmaatregelen goed in te voeren en adequaat te houden, maar laten we ook vooral voorbereid zijn op wat we gaan doen als er onverhoopt toch iets mocht gebeuren. Beter om verlegen dan mee verlegen!

Bij Avensus denken we met je mee. Niet alleen een paar oplossingen integreren in je organisatie. Maar ook continu contact om te bespreken wat de huidige stand van zaken is, het monitoren van je infrastructuur en iedereen in je organisatie op scherp houden. 

Neem contact op met Jeroen

Meer weten?

Wij helpen je graag verder

+31 (0) 36 539 3100
info@avensus.nl

Gerelateerd

Menu