Transitie

Is jouw zakelijk netwerk ook traag en te duur?

Is jouw zakelijk netwerk ook traag en te duur? Dan zit jij waarschijnlijk op een MPLS-verbinding. Dat zijn goede, maar relatief dure verbindingen als je kijkt naar de lage bandbreedte die je ervoor terugkrijgt.

Nu iedereen zich aan het oriënteren is naar cloud oplossingen (Office 365, SharePoint, SAAS-applicaties, etc.), wordt de behoefte naar bandbreedte steeds groter. De huidige bandbreedtes voldoen niet meer aan de gestelde eisen. Een oplossing kan zijn om de huidige bandbreedtes in het MPLS-netwerk te verhogen, maar dit is erg kostbaar. Een alternatief hiervoor is het gebruik van meerdere, bredere en snellere internetverbindingen per locatie in combinatie met een SD-WAN-netwerk van bijvoorbeeld Meraki of Fortinet. Hierdoor dalen de WAN-kosten per jaar aanzienlijk vergeleken met een MPLS-verbinding. De specialisten van Avensus brengen de besparingen van een SD-WAN-netwerk graag voor je in kaart en maken het de realiteit van jouw IT.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor Software Defined – Wide Area Network. SD-WAN maakt de werking en het beheer van een WAN gemakkelijker door het besturingssysteem en de bijbehorende hardware van elkaar te ontkoppelen. De netwerkverbindingen, netwerkbeveiliging en het besturingssysteem staan los van elkaar. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de SD-WAN gecentraliseerd beheerd kan worden.

SD-WAN netwerkverbindingen lopen via een commercieel netwerk in plaats van een privéverbinding. Hierdoor wordt het mogelijk goedkopere en beter presterende verbindingen te realiseren.

Wij zien bij bedrijven dan ook een verschuiving van de traditionele MPLS-verbindingen en andere privé-WAN verbindingen naar SD-WAN netwerkverbindingen. We vertellen je graag meer over de voordelen.

De voordelen van een SD-WAN netwerkverbinding ten opzichte van MPLS-oplossingen

 • Minder kosten
  De internetverbindingen met een SD-WAN-oplossing zijn in relatie tot de bandbreedtes goedkoper dan wanneer er MPLS-verbindingen gebruikt worden. De besparingen kunnen oplopen tot over de 75%, afhankelijk van de huidige bandbreedte en de gewenste toename hierin.
 • Betere performance
  Vanwege het prijsvoordeel is er meer bandbreedte beschikbaar voor minder geld. Hierdoor kunnen de bandbreedtes verhoogd worden, waardoor de verbindingen geoptimaliseerd worden en de prestaties stabiel zijn onder alle omstandigheden.
 • Redundancy
  Door de commerciële verbindingen wordt het mogelijk om downtime te minimaliseren. Zo wordt er gebruik gemaakt van 2 verbindingen, 2 firewalls en 2 verschillende dragers (coax, glasvezel of VDSL-2 over koperdraden). Als de primaire firewall uitvalt, neemt de andere firewall het over.
 • Betere protectie/ security
  Door gebruik te maken van Internet Protocol Security (IPsec) en een stuk encryptie wordt er een laag van security toegevoegd aan het netwerk. Dit wordt ingezet tussen het datacenter en de bedrijfslocatie(s). Hierdoor wordt de dataoverdracht consistent beschermd en met encryptie verstuurd.
 • Bandbreedte reserveren voor verschillende diensten
  Bij SD-WAN netwerkverbindingen kan er kosteloos bandbreedte gereserveerd worden voor de verschillende diensten. Dit gebeurt door middel van “Traffic shaping rules”. Zijn de diensten Telefonie en Citrix belangrijk voor jouw organisatie? Dan zetten wij de benodigde bandbreedte per dienst voor jou vast met de juiste prioriteit. Hier kunnen andere diensten dan niet aankomen.

SD-WAN Netwerkverbindingen in de praktijk

Avensus heeft bij meerdere klanten succesvol projecten voor het vervangen van een MPLS-netwerk naar een SD-WAN-oplossing afgerond. Momenteel is Avensus bezig dit te implementeren voor een klant met 1300 medewerkers verdeeld over 50 locaties. Deze klant komt van een MPLS-netwerk (e-Pacity) en wordt momenteel gemigreerd naar SD-WAN netwerkverbindingen. Momenteel zijn 80% van de locaties voorzien van een SD-WAN-oplossing. Dit naar volle tevredenheid van deze klant en zijn medewerkers.

Ook dit bedrijf heeft na de oriëntatiefase de beslissing genomen om naar cloudoplossingen over te stappen. Dit proces werd versneld door de komst van de coronacrisis.

Door het vervangen van het e-Pacity MPLS netwerk door een SD-WAN-netwerk en de bestaande hardware verder uit te bouwen, is het trage netwerk nu verleden tijd. De snelheden zijn verhoogd op locaties waar zij een 10 Mbit MPLS verbinding hadden naar 500 Mbit SD-WAN-verbinding. Met een SD-WAN-verbinding kost dit slechts 1/10e van de prijs wanneer dit vergeleken wordt met een e-Pacity MPLS verbinding.

Om de stabiliteit te waarborgen, is er gebruik gemaakt van een tweede internetverbinding als back-up (redundancy). Deze back-upverbinding wordt, als de primaire verbinding actief is, gebruikt voor diensten met een lage prioriteit, zoals bijvoorbeeld het gastenwifi. Wanneer de primaire verbinding uitvalt, neemt de secundaire verbinding het over en merken de gebruikers niets van de downtime.

De opdrachtgever van dit project is heel erg dynamisch en vastgoed gedreven. Dit houdt in dat de geïmplementeerde oplossing net zo dynamisch moet zijn. Het nieuwe WAN-netwerk moet geschikt zijn voor toekomstige ICT-behoeftes. Denk hierbij aan een nieuwe cloudoplossingen, SAAS-oplossingen, domotica, Bring Your Own Device (BYOD), VoIP over Wi-Fi, etc. Wij hebben daarom gekozen voor één enkele hardware leverancier op het gebied van netwerkapparatuur. Dit betreft onder andere de firewalls, routers, switches en Wi-Fi access points. Vanwege de standaardisatie gaat de beheersbaarheid, stabiliteit en flexibiliteit omhoog en is het heel makkelijk om door te bouwen en te beheren.

Samen met Avensus ook bouwen aan een sneller en goedkoper zakelijknetwerk?
Onze specialisten staan voor je klaar.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder

+31 (0) 85-0200070
info@avensus.nl

Gerelateerd

Menu