Managed Cloud, Transitie

Is Windows Virtual Desktop iets voor mijn organisatie?

Deze tijden van thuiswerken vergen veel van de IT-oplossingen die hier niet optimaal voor zijn ingericht. Een voorbeeld hiervan is dat men via VPN de servers/applicaties van het bedrijf benaderd. Deze VPN is echter berekend op 100 gebruikers terwijl er nu 1000 man thuiswerkt en deze allen de VPN willen gebruiken. De VPN raakt over belast en niemand kan bij de servers/applicaties.

Om snel een thuiswerkplek in te kunnen richten heeft Microsoft de Windows Virtual Desktop. Het voordeel van deze oplossing is dat Microsoft alle zaken voor je doet behalve het maken van het image en het bouwen van de sessionhosts. Dit geeft het voordeel dat je relatief snel een cloud werkplek kan realiseren voor de gebruikers die op het stabiele Azure platform draait. Als je de richtlijnen van Microsoft volgt heb je recht op 99.95% uptime.

Deze sessionhosts kunnen Windows 10 multi session draaien, dit is uniek en alleen beschikbaar in Azure. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker het bekende Windows 10 tot hun beschikking krijgt. Dit zorgt voor herkenning, zodoende kan de gebruiker relatief snel aan het werk.

Microsoft biedt het beschikbaar stellen van de Windows Virtual Desktop als een service aan. Dit betekent dat ook het inloggen en het beveiligen hiervan door Microsoft wordt gedaan. Uiteraard dien je zelf nog MFA (Multi Factor Authentication) aan te zetten.

De Windows Virtual Desktop is zeer flexibel, je betaalt letterlijk per seconde. Als het niet druk is op de omgeving kun je machines uitschakelen, je betaalt dan alleen wel nog voor de opslag die je dan gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er in de nacht wellicht maar 20% van de kosten zijn die er overdag zijn. Het geldt natuurlijk ook de andere kant op, heb je extra rekenkracht nodig? Dan kunnen er heel snel machines bijgezet worden.

Waarom zou ik nu aan de Windows Virtual Desktop beginnen?

  1. Er dient snel een thuiswerkoplossing te komen om onze gebruikers te faciliteren.
  2. De huidige thuiswerk oplossing is overbelast en kan onze gebruikers nu niet faciliteren.
  3. Onze huidige oplossing is verouderd.
    1. Er kan snel een POC worden opgeleverd waaruit blijkt of deze oplossing wel of niet geschikt voor de organisatie.

Een omgeving zoals de Windows Virtual Desktop is niet voor iedereen passend. De usecase moet wel passend zijn, zoals dat voor ieder product nodig is. Als er bijvoorbeeld een applicatie bestaat welke niet in Azure gehost kan worden maar welke ook vereist dat de clients dicht bij de applicatieserver staan voor performance is de Windows Virtual Desktop wellicht niet voor jou.

Mocht je vragen hebben hierover? Mail die aan mij.

Meer weten?

Wij helpen je graag verder

+31 (0) 36 539 3100
info@avensus.nl

Gerelateerd

Menu